Sunday, October 1, 2017

1 oktober 2017

Bismillah..

Hari tok birthday mak..
So, selamat ulang tahun mak..
Semoga diberkati usia, diterima amal ibadah..
Moga terus menjadi ibu yang penyayang, isteri yang solehah.. Anak yang baik.. Menantu yang terbaik..
Halalkan makan minum kamek orang..
Ampun maaf mun banyak salah kat kitak mak..

Sayang mak ..😍😍

Pskpp betong 2017

Bismillah walhamdulillah..

Baruk abis join pskpp bolasepak senior kat betong.. Alhamdulillah, selamat pergi & selamat balit..
1st time juak jejak kaki ke betong.. Sebelum tok pernah lalu ajak jalan betong ya..

Berangkat dari rumah ke betong, hari rabu ya tek.. Gerak dalam 8.30 pagi.. Aku ambik c. Fuad pesantren di masjid asajaya, pasya terus ke semerak.. Tinggal keta kat umah mertua aku.. Dari semerak, numpang c. Musa terus ke jaie ambik coach dani.. Pasya terus gk ke sg. Bulu ambik c. Fazley kat jambatan sg. Bulu.. Lepas ambik fazley, anta coach ke sk seruyuk.. Nya numpang manager (GB sk seruyuk) c. Kasturi.. Di sia baruk la jalan sama2 lepas baca doa.. Singgah makan, solat kat pusa.. Pasya terus ke betong.. Di betong, stay kat bangunan FAMA.. Ya la sinopis perjalanan ke betong rabu ya tek.. 😀

Hari khamis pagi, 1st match peringkat kumpulan, samarahan lawan mukah.. Main kat padang smk ulu layar.. Kmk orang menang tipis 1-0..skor last minit.. Petang ya terus 2nd match kumpulan lawan tuan rumah, betong.. Main kat komplek sukan.. Pun menang tipis juak 2-1.. Masa lawan betong ya aku xmain.. Untuk kumpulan, samarahan juara kumpulan..

Suku akhir lawan kuching.. Match petang.. Main kat smk ulu layar.. Samarahan menang 2-0.. Duak2 penalti.. Layak ke separuh akhir.. Sabtu, separuh akhir lawan limbang.. Pagi.. Menang 1-0, skor last minit.. Jadi, layak la ke final.. Last sekali final lawan bintulu.. Main di komplek sukan betong.. Match petang.. Kalah tipis 1-0.. Ya la perjalanan team samarahan untuk bolasepak senior tahun tok..

Target team sampe ke separuh akhir.. Alhamdulillah rezeki tahun tok sampe ke final.. X sangka juak boleh pergi sejauh ya.. Taktikal coach dengan manager pun steady tahun tok.. Rotation pemain ya bagus.. Dapat save tenaga.. Cun la untuk jadual perlawanan yang padat..

Banyak kejutan untuk bolasepak pskpp tahun tok.. Team kuat2 tahun lepas banyak yang out awal.. Kapit juara tahun lepas pun kandas awal.. Samarahan jak team yang bukan pilihan, dapat ke final.. Hehe rezeki...

Apa2 pun, syukur semua dah selesai.. Tahun ke2 join pskpp baruk merasa final.. Kata players2 senior, lamak dah samarahan x merasa final pskpp bola tok.. Tahun tok baruk ada lagik.. Rezeki untuk jadi johan ya gik belum ada..

Lepas final ya, malam terus balit ke samarahan.. Konvoi.. B'tolak dalam pukul 9 malam.. Singgah di simpang simunjan, dah berpecah.. Sampe ke rumah kul 2 lebih pagi camya..

Badan tok baruk berasa kepak.. Sigek badan terasa.. Tapi xpa la.. Kepuasan ya penting.. Walaupun muka dah itam mbak main tengah panas.. Haha

Mun x join pskpp tok, xkenal banyak orang.. Bila join, banyak cikgu2 area samarahan & simunjan yang aku dapat kenal.. Sporting abis.. Rindok ngan sidak walaupun aku yang paling biak dalam team.. 😀

Apa2 pun, mudah2an tahun akan datang lebih cemerlang team samarahan.. Kelak kita sama2 atur gik.. Hehe baruk berbaloi pergi main jauh2..

InsyaAllah tahun depan jumpa lagik..

Thursday, September 21, 2017

1439 Hijrah

Bismillah walhamdulillah..
Salam 1 muharam..

Alhamdulillah, hari tok (masuk maghrib) tadik kita dah melangkah masuk ke tahun baru hijrah..
Dah baca doa awal tahun ngan akhir tahun?  😀

Biasa kita baca doa akhir tahun lepas asar.. Doa awal tahun kita baca lepas maghrib... Sebab? Kiraan tahun hijrah tok xmacam tahun masihi.. Mun masihi lepas 12 tengah malam baruk betukar tarikh ke hari baru.. Mun hijrah, hari baru dikira mula bila masuk waktu maghrib.. Betul x? Mun salah, boleh betulkan..

Ok.. Tadik di suro kampung ada program ceramah sempena sambutan tahun baru hijrah.. Sidak AJK suro jemput ustaz dari baitulmal sarawak cawangan kuching, al-fadhil ustaz Masanal Bolkiah (betul ka x nama tok..) untuk berik ceramah.. Alhamdulillah sambutan & kehadiran dari sidak kampung menggalakkan..

Sejak kebelakangan tok nampak perubahan sidak kampung.. Alhamdulillah dah mula nampak penerimaan sidak dengan program2 suro.. Mun dolok kurang sambutan dengan program2 macam tok.. Kinek tok alhamdulillah.. Cuma sambutan dari golongan pertengahan ada kurang sikit.. X apa.. InsyaAllah kali program akan datang kelak makin positif.. Moga2 makin terus istiqamah, makin bertambah..

Ok.. Nak cerita pasal ceramah tadik.. Banyak input2 yang dapat diambik.. Cara penyampaian ustaz tadik pun jelas, terang & mudah difahami.. Sesuai dengan warga kampung dari segi penggunaan bahasa diselit2 gik dengan unsur2 kecindan..

Antara isu yang disentuh tadik,  kes maahad tahfiz, kes bapak serang cikgu di brunei, kes mbiak bawah umur di limbang (zina).. Dikait2 ustaz dengan point ceramah..

Aku tertarit dengan isu peranan ibu bapak di rumah yang dikait ustaz dengan kebanyakkan masalah remaja kinek tok.. Anak2 di sekolah pande ngaji, sembayang pa semua sebab di sekolah ustaz ustazah ada ajar.. Tapi bila di rumah, anak2 xngaji, xsembahyang biasanya sebab mak bapak di rumah xmain peranan, x ambik berat soal ya kat anak2..

Lebih malang lagik bila mak bapak mpun yang x sembahyang, x ngaji di rumah.. Sebab ya xboh kita eran bila ada dengar jawapan dari mbiak, 'mak mpun x sembayang, bapak pun xda sembayang juak'.. Betul juak nak.. Bila dah sembahyang x jaga, hubungan dengan Allah xjaga, macam ne nak harap anak2 b'doa bila kita dah mati? Sebab antara amalan yang xterputus bila seseorang ya dah mati, doa dari anak yang soleh.. Selain sedekah jariah & ilmu yang b'manfaat.. Mun dah macam ya, camne kita nak mengharapkan lahirnya anak soleh solehah dalam keluarga kita?

Point ke-2, antara kesilapan mak bapak dalam mendidik anak zaman kinek tok, pendedahan kepada gajet terlalu gilak awal.. Ya nang bena.. Aku setuju.. Mbiak umur 3,4 tahun dah pande make hp, tablet.. Kata ustaz, ya antara punca anak2 xmok dengar kata urang tua.. Lebih teruk lagik bila mak bapak, suami isteri, masing2 layap melayan hp sampe jarang b'klaka sama dirik mpun di rumah.. Ya realiti yang berlaku kinek tok... Na'uzubillah..

Point ke-3, jaga solat.. Kadang2 orang yang xpenuh jaga solat 5 waktu kata ustaz, sebab xpaham.. Xpaham dari segi syarat sah solat pa semua.. Contoh ustaz padah tadik, ada orang tua yang mengadu, nya xcukup 5 waktu.. Sebab kerja keras.. Terutama waktu subuh ngan asar.. Subuh, sebab sejuk konon alasan ea.. Susah nak mandik.. Ustaz kata, xwajib mandik pagi ya kecuali kita yang ntam ea wajib.. 😅 paham nak?  Haha... Keduak, asar.. Alasan sebab waktu ya nya b'kebun, pakaian kotor.. Ustaz jawab, xda masalah.. Tanah bukan najis.. Setakat kotor kenak tanah ya boleh di mbak sembahyang.. Mun mpuan, bekal telekung.. Mun x pun boleh bekal kain sarung.. Pa masalah nak b'bekal nak camya?  Kita tauk waktu petang ada solat asar.. Xda alasan.. Xkan nak qada' tunggu di rumah baruk solat.. Bena juak...

Point ke-4, jangan kedekut... Banyak2 sedekah.. Pasal tok, kaw2 ustaz tembak.. Hehe masyarakat kinek tok takut gilak nak ngeluar duit.. Lebih2 gik bila b'kaitan dengan ilmu agama.. Nak sedekah di masjid susah, nak beli iqra' / quran pake belajar pun bekira.. Nak molah collection untuk program2 agama, program2 suro / masjid pun susah.. Nak bayar guru2 agama / penceramah pun berkira... Sebab ya la kurangnya keberkatan ilmu.. Tapi bila part langgan astro, beli topup hp, b'pakaian, xda pun berkira.. Mun dapat lagik mahal lagik bagus.. Sebab ya ustaz pesan, boleh kejar dunia, tapi seimbangkan dengan urusan akhirat.. Kejar dunia biar b'landaskan aqidah islamiah, ikut syarak..

Banyak gik la point2 ceramah tadik.. Cuma xda molah catatan..x rugi datang dengar ceramah hari tok.. Sebab apa? Kita tok kadang2 ada benda yang kita dah tauk, tapi kita dalam xsedar, kita lupak.. Bila dengar ceramah, ingat balit.. Ada juak benda yang kita xtauk, jadi tauk.. Benda yang kita xjelas, jadi terang.. Sebab ya la jangan berkira gilak nak ikut program2 ilmiah camtok.. Secara x langsung kita dapat refresh balit apa yang kita ada belajar, sambil2 ya dapat saling mengingati apa yang kita lupak.. Pesanan kat aku mpun tok.. Takut layap gilak.. Hmm

Semua point tadik ustaz kaitkan dengan penghayatan tahun baru.. Penghayatan tentang hijrah.. Sejauh ne hijrah yang kita polah dalam dirik kita.. Sejauh ne pemahaman kita tentang hijrah.. Kita makin lamak makin tua.. Makin dekat dengan alam yang seterusnya.. Apa persediaan kita?

Ya jak la dolok.. 😜

Salam maal hijrah..


Hari ke-3 sakit mata

Bismillah..

Masuk hari ke-3 kenak sakit mata..
Alhamdulillah nampak dah beransur pulih..
Mudah2an esok dah ok bena.. Amin..

Macam2 juak ikhtiar ngubat mata tok.. Sejak dari 1st day kenak sampe kinek tok..
Bila tanyak ngan orang2 tua kebanyakkan sidak akan suggest make air kemeh.. Huuuu
Memang selalu juak dengar urang ngubat sakit mata pake air kemeh dirik mpun..

Bila aku polah research sikit kat google, banyak juak yang madah camya (pake air kemeh)..  Tapi gik juak aku try carik kali ada cara lain..
Bila dah search macam2 website, ada beberapa kaedah yang boleh dipake selain air kemeh ya sebenarnya..

Antaranya :
1. Air susu badan
2. Air zamzam
3. Air garam

Nak no 1 & 2 ya susah nak carik.. jadi inisiatif yang ke-3 la dipake.. Caranya, isik air dalam besen.. Xboh terlalu banyak / sikit.. Agak2 dapat pake merendam muka.. Pasya campur sesuduk besar garam dalam air ya.. Bila garam dah larut, rendam muka dalam air garam sambil kelip2 mata dalam air.. Mula2 ingat pedih mata mun rendam dalam air garam, tapi xda juak koh.. Kali sebab garam ya xbanyak gilak di engkah..

Sambil2 ya baca la apa2 yang patut..
Ikhtiar aku, baca bismillah 5, fatihah,  selawat, selawat syifa', ayat kursi.. Xla merendam muka semata2 jak nak.. Selit doa2 juak mintak Allah sembuhkan penyakit..

Kaedah ya aku temu dalam kebanyakkan website la.. Dari segi saintifik nya aku xpasti camne kaitan air garam dengan sakit mata.. Cuma ikhtiar nak ngelak dari make air kemeh.. Haha lagikpun air kemeh ya b'sifat najis.. Xpasti la juak camne mun dipake ngubat penyakit..

Tapi bila ada cara lain ya, cuba elakkan dolok pake air kemeh.. Walaupun air kemeh kita mpun yang dipake, banyak gik cara lain dapat dipake juak nak.. Mun air susu badan / air zamzam ya, caranya main titis ke mata sambil baca2 doa la juak..

Sambil2 ya, ubat diberik doc kat klinik ya pun ada juak aku pake.. Xda la alu xmake terus.. Da juak aku beli eye glo relief (eye drops) pake titis juak kat mata.. Ya pun lepas aku tangga kat kotak ya ada tulis 'meredakan mata yang bengkak, pedih & berair'...  Aku pun try la beli.. Jangan x coba kata urang..

Alhamdulillah hari ke-3 tok xda rasa susah nak bukak mata masa bangun pagi, mata pun xda pedih2 gilak, pasya dah kurang berair.. Cuma masih merah sikit2.. Ya la tek mudah2an makin cepat bait.. Dapat join training pskpp minggu tok.. Liga pun masih ada baki sigek game lagik.. Ya la takut juak xdapat main.. 😅

Bila kenak sakit mata baruk la rasa nak jaga mata.. Baruk sikit nikmat ya ditarit.. Ya pun dah banyak benda xdapat dipolah bila kenak sakit tok..

Allah berik banyak nikmat kat kita setiap hari sebenarnya nak.. Tapi kita tok jak yang xsedar.. Bila kenak uji sikit baruk nak mula sedar..

Yang ada semua kat kita kinek tok b'sifat sementara.. Bila2 masa PEMILIK sebenar boleh ambik balit dari kita..

Muhasabah.. Hmm..

Monday, September 18, 2017

Sakit mata

Bismillah..

Alhamdulillah baruk lepas balit dari klinik..
Mintak ubat sakit mata.. Dapat slip MC doc berik..
3 hari cuti.. Hmm.. Rasa macam apa jak pegi klinik make spek itam.. Nasib urang xrami gilak.. Xlamak gilak tunggu..

Marek ok jak mata.. Tiba2 petang marek pande kenak juak.. Huhu.. Nang segera penyakit tok bejangkit..

Mula2 riya aiman yg mbak sakit mata tok d rumah.. Pasya b'jangkit ngan k. Moi.. Pasya auni gik kenak.. 2,3 hari lepas ya aku gik kenak.. Aduh...

Harap2 la xlamak.. Bukan nyaman kenak sakit mata..
Bangun pagi dah rasa susah nak bukak mata.. Pasya berair2 jak mata.. Kembang.. Rasa berat.. Time sembanyang bila rukuk ngan sujud ya xdapat lamak.. Rasa nak t'gugok bigik mata.. Huhu

Lepas doc check tadik nya berik ubat titis dengan panadol.. Doc pesan mun dalam masa 5 hari masih juak belum ok, datang gik ke klinik check.. Takut mun lamak gilak perlu refer ke hospital.. Hmm..

Mudah2an xlamak kenak sakit tok.. Moga Allah berik kesembuhan ..amin..

Sunday, September 17, 2017

Innalillah

Bismillah..

Hari tok dikejutkan dengan berita nenek bini aku ninggal..
di simunjan.. Dah lamak sakit.. Mak mertua aku pun lamak tok selalu pegi ke simunjan nun agak mak nya..

Kebelakangan tok nenek salu x mok makan.. Kadang x mok klaka dengan orang.. Kadang x mok bukak mata..

Hari tok, Allah jemput.. Lepas dapat berita ya dari bini aku tadik, terus aku pegi ke simunjan ngan bapak & nek beng.. Kmk 3 pegi ngabas.. Lepas zohor.. Alhamdulillah lepas jenazah siap diurus, lepas asar terus solat jenazah.. Lepas ya terus dikubur.. syukur juak tadik cuaca x ujan.. Mendung2 sikit lepas ujan pagi ya..

Tedah juak dengan bini aku 3 beradik.. Xdapat balit.. Bazli ngan jami di johor.. Keja.. Bini aku di selangor.. Dah la isnin tok pembentangan kajian tindakan.. Harap2 emosi nya stabil.. Masih dapat fokus.. InsyaAllah dapat molah yang terbaik.. Semoga dipermudahkan segala urusan di sinun..

Kepada keluarga sebelah mak mertua, moga tabah, redha dengan ketentuan tok.. Ajal maut urusan Allah.. Kita doakan semoga roh arwah ditempatkan bersama orang2 yang beriman.. Amin..

Setiap kematian ya, muhasabah bagi dirik kita yang masih hidup.. Sebab kita pun akan menyusul juak.. Cuma xtauk bila, macam ne.. Moga kita pun dijemput Allah dalam khusnul khatimah, sebaik2 pengakhiran..

Dari Allah kita datang, kepadaNYA juak kita kembali..
Al-fatihah..

Saturday, September 16, 2017

Bola bola bola

Bismillah walhamdulillah..

Hujan rahmat turun sepanjang hari.. Dari malam tadik sampe pagi tok masih hujan..

Marek alhamdulillah selesai game yang ke 5 untuk team ocean eagle fc.. Liga samarahan..  Syukur juak dapat 3 point marek,  menang 3-2 lawan lariwoo fc.. Dari 5 game tok, 3 kali kalah (1-2 vs muara tuang, 0-2 vs sambir bestari, 0-1 vs kapaku) & 2 kali menang (4-1 vs simunjan, 3-2 vs lariwoo fc).. Ada sigek gik baki game untuk liga lawan tebelu fc.. Harap2 dapat lagik 3 point untuk game last..

Mungkin juak kelak lepas abis liga, ada piala FA gik.. Buat masa tok fokus untuk game lawan tebelu minggu depan..

Minggu sigek lagik kelak dah berangkat ke betong.. InsyaAllah mun xda apa2 halangan.. 27-30 september tok start PSKPP.. kinek tok pun team pskpp samarahan dah mula training.. Dah beberapa friendly match dengan team lain.. Friendly match dengan Perantau fc, KASLO, lariwoo fc, simunjan n24, team HQ & da gik team lain yang aku dah xingat..

Harap2 bila dah banyak molah friendly match tok dapat la keserasian & kesefahaman sesama teamates.. Walaupun masing2 jauh, ada dari area simunjan, asajaya, sadong jaya, samarahan, sebuyau.. Ya antara kekangan bila ada friendly match.. Bila molah game kat area simunjan, sidak dari samarahan jauh.. Bila molah game kat samarahan, sidak dari simunjan, sebuyau ya jauh.. Paling cun bila molah game di area asajaya.. Centre.. Yang untung kmk orang yang tinggal kat area asajaya.. Hehehe

X apa.. Demi team.. InsyaAllah tahun tok target sampe ke semi final.. Tahun lepas sampe ke suku akhir ajak.. Xda rezeki.. Lumrah pertandingan.. Kalah menang adat permainan nak..

Buat masa tok walaupun game liga masih ada, kira b'hati2 juak.. Takut injured.. Pande2 la jaga kaki pa semua.. Yang penting stamina.. Hahaha

Hari mala ujan tok susah mok joging.. Ya la bila main cepat pancit.. 1st half dah abis 'gas'..  Ya pun mun cuaca xpanas.. Huhu

Tapi xpa la.. Mun main berpasukan, taktikal ok, p'sefahaman ok, insyaAllah dapat atur game.. Easy game kata urang puteh..

Ok... Apa2 pun semoga semuanya berjalan lancar..

Wassalam..