Wednesday, October 19, 2016

AMALI SEMBELIHAN

Bismillah.. Walhamdulillah..

Minggu tok giliran panitia P. ISLAM untuk mengisik slot bagi program pasca UPSR.. Minggu2 sebelum tok udah diambik oleh panitia BM,  BI,  SN,  M3..ikut giliran yang dah diatur oleh pihak sekolah..

Untuk panitia P. ISLAM, asalnya nak molah kursus / taklimat pasal pengurusan jenazah & smbelihan.. Tapi oleh kerana ada sedikit kekangan,  tambah gik dengan exam Jawi yang terpaksa dipolah awal sebab markah perlu di key-in awal, jadi kamek orang pilih untuk skip bahagian pengurusan jenazah.. Just molah pasal sembelihan dan pengurusan jenazah ya ditukar kepada pertandingan khat.. Lagipun penulisan khat memang dibelajar oleh mbiak t. 6 untuk bidang jawi..

Bermula hari Selasa, murid t. 6 diberik taklimat serba sedikit tentang penyembelihan.. Antara yang dikongsi dengan sidak pasal syarat2 sembelihan, alat2, perkara sunat sembelihan,  jenis haiwan yang disembelih,  yang boleh dimakan n yang xboleh dimakan & apa2 yang berkaitan dengan topik sembelihan lah.. Taklimat xlamak.. Serba ringkas tapi berfokus kepada sembelihan manok.. Sebab keesokkan hari kelak sidak akan molah amali sembelih manok..

Lepas taklimat sembelihan,  murid t. 6 diberik sedikit perkongsian tentang khat sebelum sidak mula untuk pertandingan menulis khat.. Lepas taklimat serta sikit2 demo cara menulis khat,  baruk la pelajar dibenarkan menulis khat.. Ayat yang diberik kepada pelajar ialah 'annazofatu minal iman'.. Maksudnya 'kebersihan sebahagian daripada iman'.. Untuk pertandingan tok, semua dimintak untuk menulis khat nasakh.. Sebab lebih mudah berbanding khat lain..

Hari Rabu @ tadik,  amali sembelihan pun bermula.. Beberapa orang murid t. 6 diminta embak manok bagi yang ada.. Bukan embak free la.. Sekolah bayar.. Kira beli dari sidak manok ya.. Murid yang xda embak manok a kelak akan bayar la sikit sebab manok ya kelak sidak akan makan sama2..semua manok yang diembak ada dalam 19 ekor.. Yang best nya,  18 ekor ya manok kampung.. Huh.. Mahal koh manok kampung.. Haha.. Untung ngaja di sekolah kampung.. 😜

Untuk amali,  beberapa orang pelajar dipilih untuk sembelih manok ya.. Ada laki, ada perempuan.. Berik peluang juak untuk pelajar perempuan untuk try sembelih manok.. Alhamdulillah semua berjalan lancar.. Cuma ada sikok manok ya yang x putus sigek urat lepas disembelih.. Kira dari 19 ya,  18 la yang boleh dimakan.. Yang sikok ya diberik dengan cikgu yang non-muslim..

Manok2 yang udah disembelih ya terus di'clear' lah.. Buang dak isi perut,  cabut bulu.. Semua ya pelajar t. 6 mpun yang molah.. Biar sidak rasa la pengalaman sembelih manok,  cabut bulu manok pa semua.. Jangan x merasa kata urang.. Lagipun nembiak tok excited bila disuruh molah nak macam ya.. Sambil2 ya sidak dipantau juak oleh cikgu.. Takut kelak apa2 jadi.. Sambil2 ya cikgu brik tunjuk ajar juak sikit2..

Settle semua manok ya tek, diserah ngan cikgu yang urus bahagian masakan.. Tapi xmasak hari tok terus.. Esok baruk masak sekali dengan majlis penutupan program pasca upsr.. Kiranya esok ada la majlis makan2..dengar2 ada cikgu yang nak molah pansuh juak.. Kita tunggu esok.. Hehehe

Ok.. Apa2 pun harap murid t. 6 dapat banyak pengalaman sepanjang program pasca upsr kali tok.. Macam2 pertandingan dipolah ngan sidak.. Lepas tok, fokus untuk persediaan majlis khatam quran gik..

Ok.. Wassalam..


Sunday, October 16, 2016

Pusingan 2 piala YB aidil

Bismillah..

Hari tok pusingan ke 2 main di jaie.. Ocean eagle lawan veliong fc (kg beliong)..  Game pukul 2 petang ikut jadual tapi start ahe sikit tunggu reff datang..

1st half OE leading 2-0..2nd half tambah lagik 5 gol..  Alhamdulillah full time menang 7-0..huhu lawan pusingan seterunya belum tauk lagik.. Tunggu cabut undi..

InsyaAllah mun ada rezeki,  dapat pegi jauh gik.. Sampe ke final ka.. Hee

Lepas game,  pergi ke rangawan.. Makan2..lepas ya jalan2 kat jambatan baru kat sungei bulu.. Kebetulan hari tok jambatan ya dirasmi.. Dah boleh pake la.. Xda la susah gik urang dari seberang nak b'tunggu feri gik lepas tok..

Mintak2 lepas tok lebih banyak gik pembangunan dipolah..  Kinek tok tunggu jambatan samarahan gik.. Masa tok masih dalam proses pembinaan.. Siap jambatan samarahan ya kelak bertambah mudah la urang nak ke area samarahan nun..

Ya jak la nak dipadah.. 😀

Thursday, October 13, 2016

Pasca UPSR

Alhamdulillah..

Baruk tadik selesai perlawanan persahabatan bolasepak dengan sk sambir..
Sempena program pasca upsr.. Sekolah kmk orang dijemput oleh sk sambir melalui GB cdak yang juak bekas pk1 sekolah kmk orang dolok..

Dalam minggu tok,  gago melatih nembiak men bola.. Hari isnin ngan selasa aku fokus untuk fitness.. Rabu baruk fokus dengan passing,  shooting, heading & throw in..

Nak nama nembiak tok susah ckit.. Waktu latihan ok ajak.. Dapat juak ikut arahan kita.. Tapi bila dah main abis ilang semua.. Masing2 dah embak main dirik mpun.. Huh.. Ya la kali tok terpaksa warning awal2 dengan cdak.. Haha nasib bait maok dengar arahan.. Ya pun lepas di warning mun xdengar,  xkenak pilih...

Hari khamis, start friendly match.. Mula2 bingung juak sebab xsempat nak training taktikal.. Cuma harap dengan pengalaman cdak main dalam pertandingan sebelum2 tok ajak..

Players semua 15 orang.. Pegi pake 2 kereta.. Kereta aku ngan kereta c. Wallson.. Kira aku ngan c. Wallson ya guru pengiring lah..

First half, kmk orang leading 4-0..yang skor,  aimin,  razif,  fahrin,  samsuri.. Corak main cdak kali tok agak teratur.. Ada passing, ada shoot.. Kira ok la dari game yang sebelum2 tok.. Mungkin faktor padang sambir ya kacak,  jadi senang nembiak main passing.. Padang bagus,  xda lopak..

2nd half,  ada pertukaran players.. Aku suruh yang simpanan 4 orang ya masuk.. Biar semua rasa dapat main.. Lagikpun tok bukan bertanding.. Target aku, asal dapat atur ckit2 corak cdak tok ajak.. Masa kedua tok cdak tambah 2 gol lagik.. Zainul ngan suhaimi skor..full time,  menang 6-0..

Secara keseluruhan,  cdak tok main agak ok sebab nampak teratur ckit.. Cuma kadang2 kucar kacir juak bila semua dah rasa nak skor.. Alu lari dari posisi.. Terpaksa juak terais2 dari luar negur cdak.. Huh..

Ada juak 2,3 orang players yang nampak perubahan ketara cara cdak main.. Nampak ada peningkatan..main relax,  dapat bukak main,  passing cun,  ada shoot on target.. Mungkin bila dah leading banyak gol,  cdak jadi lebih yakin,  so dapat atur main.. Biasa ea berdasarkan pengalaman2 lepas,  selalunya kenak leading dolok.. Bila kenak leading,  kelam kabut dah cdak tok main... Dalam masa sama juak ada 2,3 orang yang xmenjadi gilak.. Ilang bola,  control xbagus, throw in salah,  macam2 gik la.. Yang tok perlu diatur gik..

Abis game, tuan rumah (sk sambir) ada jamu makan2..layanan memang terbaik la..

Apa2 pun, tahniah la semua players.. Sekurang2nya dapat nyuruh cdak lebih semangat gik lepas2 tok.. Harap2 belajar pun semangat juak.. Haha



Tuesday, October 11, 2016

Dah bulan 10 dah..

Salam alaik..

Alhamdulillah.. Sekian lamak x post kat blog,  baruk ada kesempatan lagik nak menulis.. 😀

Aktiviti yang latest tok tek,  join PSKPP di lubok antu.. Bolasepak..  Asalnya game bola kat sri aman sebab game yang lain semua kat sri aman.. Sri aman tuan rumah kali tok..
Xtauk la camne tiba2 last minit pande bertukar venue ke lubok antu..

Untuk tahun tok,  ya la 1st time join PSKPP.. tahun pertama berkhidmat dolok xkenak pilih..masa ya masih di simunjan.. Tahun ke 2, dah pindah ke samarahan.. Masa ya xturun pemilihan sebab maklumat xsampe ke sekolah.. Tahun tok baruk da kesempatan pegi pemilihan.. Alhamdulillah dapat..

Untuk team samarahan,  aku yang paling mudak, bujang..huhu.. Yang lain semua senior2..jadi ada beza sikit la rasa main dengan team yang senior.. Banyak juak yang di belajar dari training,  friendly match,  sampe la ke pertandingan.. Dapat pengalaman baru..

1st time merasa PSKPP tok,  secara keseluruhannya ok.. Walaupun team samarahan kandas di quarter final,  kira dah jauh la laluan ya.. 3 match peringkat kumpulan,  2x menang lawan sibu n sarikei.. Sekali kalah lawan miri..  Quarter final kalah lawan bintulu.. 1-2..

Ya la aktiviti yang latest setakat tok.. Untuk yang sebelum2 ya banyak la perkara yang x di share.. Nak nama dah malas nak post gilak tok yala jadi lamak blog tok xda pa2..(eleh.. Macam la ada urang baca.. Haha)  sikit2 jak la nak share..

Pasal kereta... kenak lantak jak dah 2 kali.. Mula2 kenak lantak saga, claim insurans 4 bulan baruk settle.. Huh.. Kali ke 2 kenak lantak moto.. Pecah tayar.. Yang tok settle dirik mpun ajak.. Xkempang rasa nak mintak bayar orang ya even salah nya.. Xapa.. Ya la tek... Kadang2 ada situasi yang perlu juak kita timbang rasa.. Lagipun dah settle bagus2.. Orang ya pun bukan orang senang.. InsyaAllah mudah2an kelak ada masa orang gik tolong kita nak..?

Hm..pasal raya,  biasa2 ajak.. Cuma raya ke 3 baruk dapat berkumpul sekeluarga sebab dak k. Moi masa ujung2 posa sampe raya ke3 cdak di terengganu.. Ada la juak yang berlaku masa raya tok cuma malas nak share gilak.. Hehe insyaAllah mun xda aral melintang,  tahun tok raya last jadi urang bujang.. 😝 insyaAllah.. Mudah2an..

Lepas ya,  tahun tok juak bapak pencen.. Bapak ambik pencen umur 50..pencen awal lah.. Mun diekot masih ada dalam 10 tahun servis gik mun nak pencen 60..xapa..  Daripada kerja susah2, jauh juak,  pasya macam2 yang jadi,  pencen jak la.. Berehat.. Bak kata bapak,  kerja pun bagus2 mun dah urang atas nun molah ta*k ngan kita,  xda guna.. Biasa la.. Benda camya semua tempat ada.. Manusia... Rambut sama itam,  hati lain2..
Kinek tok kira bapak dah boleh rehat lah.. Boleh la bapak nak fokus ngan kebun kata nya mpun.. Dapat sama ngan family.. Pat main ngan cucuk puas2.. Hehe..

Ok lah.. Sampe tok ajak la dolok..

Klak2 nyambung gik..

Wassalam..




Thursday, November 12, 2015

Khatam quran SKHBRP 2015

Alhamdulillah...

Selesai majlis khatam quran peringkat sekolah...majlis khatam yang pertama bagi aku di sekolah..sebelum tok di sekolah chung hua xda majlis khatam quran...tok la pengalaman pertama aku..

Tahun tok, tema pakaian peserta khatam warna oren..jumlah peserta ada dalam 20-30 orang camya xsalah aku..VIP yang hadir dalam majlis tok en.Dasuki (unit HEM PPD)..

Awal2 majlis, ada perarakan peserta khatam quran..mun diikut plan asal, cdak berarak dari masjid kampung ke sekolah..tapi sebab hujan, xjadi..bila hujan dah renyai2 baruk la start berarak..mula dari suro sekolah ke dewan serbaguna sekolah..yang merancakkan lagik majlis hari ya ada kumpulan kompang dari kampung rangawan..cdak dijemput untuk memeriahkan lagik majlis khatam quran tok..

Secara keseluruhannya alhamdulillah majlis berjalan lancar..mula dari perarakan, ucapan vip, bacaan khatam quran, bacaan tahtim, persembahan pelajar sampe la ke penyampaian bunga telur n saguhati...

Selesai majlis khatam quran minggu tok, standby untuk majlis APC (anugerah pelajar cemerlang) gik minggu depan..untuk majlis APC ya kelak aku jadi AJK dokumentasi..

Jadi lepas ya akan start la cuti sekolah...hoho

Plan cuti sekolah tok blom tauk gik sebab xda plan pa2..cuma yang kompom setakat tok, kursus kepengadilan bolasepak kat yayasan sarawak kelak..ya pun kawan ajak..plan nak ke daro ka apa ya blom da keputusan gik..

Ok..moga2 semua urusan dipermudahkan..amin..

Sunday, November 8, 2015

Piala YB aidil kpg Jaie

Salam alaikum..

Alhamdulillah..baruk selesai final men bol petang tadik...
Dah ada rasa kepak2 badan tok..hehe nak nama main xcukup stamina camya la rasa ea..

Ok..tok nak cerita pasal team OCEAN EAGLE FC join bolasepak piala YB aidil lariwoo..bulan 10 ya tek start.. mula2 belum kompom nak join..lepas rondeng punya rondeng dengan pengurus OE FC, c.isnu dengan ngah rahim alu hantar juak team main..sambil2 ya nak carik juak players baru yang nak di mbak main dalam team OE untuk liga akan datang...

Untuk tournament di jaie tok, pusingan pertama kmk orang b'temu dengan Bako..menang 2-0..pusingan ke 2, lawan dengan Serpan Laut..menang 4-3...pusingan ke 3, bertemu team Jemukan..seri 1-1, menang penalti (xingat berapa)... lepas pusingan ke 3 ya kmk orang kira b'tuah sebab dapat undi 'bye' ke final mun menang match dengan Jemukan ya..maksudnya masa OE lawan Jemukan ya, team ne menang akan dapat 'bye' untuk separuh akhir..

Dipendekkan cerita, final ya kmk orang b'temu dengan team Rebak (campur2)...rebak layak ke final lepas ngalah Sejingkat 1-0... masa final ya, kmk orang dah kenak leading 2 gol masa 1st half...2nd half dapat atur main tapi serangan masih xmenjadi..xapa..xda rezeki..huhu full time, OE kalah 0-2 dengan rebak..johan (rebak) dapat piala, medal n rm2000...naib johan (ocean eagle) dapat piala, medal n rm1500..ke 3 (sejingkat) dapat piala, medal n rm500...pemain t'baik p'lawanan, dari team rebak..pasukan t'baik, kmk orang..dapat cgek gik piala...

Alhamdulillah..walaupun xdapat johan, masing2 puas hati dengan pencapaian team sepanjang kejohanan tok...sambil2 ya dapat kenal2 dengan players2 baru..secara peribadi, aku dapat banyak pengalaman bila main dalam team tok..dari cya banyak perkara yang di blaja, dapat tauk kelemahan dirik mpun, blaja tektikal, yang paling penting dapat build teamwork n kesefahaman sesama players..main pun enjoy ajak..xda presure2...hehe

Apa2pun, tahniah la semua players OE..insyaAllah tahun depan kita atur lagik bena2 team kita..

Wednesday, October 21, 2015

cuti JEREBU

Salam alaik..

esok (22 okt) diumum cuti...cuti lagik..istilah sebenar bukan cuti la..direhatkan..Atas faktor keselamatan murid..tapi bukan untuk semua sekolah..cuma beberapa buah negeri dan bahagian jak yang terlibat..

Sebab apa cuti? J..E..R..E..B..U.. masuk tok dah hari ke4 bertutut2 cuti sebab jerebu...aku yakin cuti tok akan berlanjutan sampe jumaat tok..sebab bacaan IPU masih x sihat...d semenanjung nun lebih gik bahaya bacaan IPU cnun..ada maklumat madah dah sampe tahap jerebu warna kuning...pekat dah ya...Allahurabbi...na'uzubillah..

Tahun tok dah banyak cuti sekolah selain cuti umum..cuti yang xda dalam takwim..masa awal2 tahun tok tek jak dah ada cuti seminggu dah...belum start sekolah gik dah cuti...masa ya cuti sebab banjir besar..hujung2 tahun tok, sebab jerebu gik...duak2 ya kira cuti bencana alam lah..kita pun xdapat jangka semua ya nk..

Sebelum tok pun dah ada juak cuti diberik cdak kementerian sebab jerebu...tok semua start bila urang nunok utan kat indon nun..bukannya kecik kawasan yang ditunok..last2 xpat control...kesan nya jadi la nak macam tok..boleh dikatakan setiap tahun la jerebu tok ada..pasya setiap kali jerebu gerenti punca dari negara jiran...hmm..malas aku nak komen pasal ya..

Ok..tok pasal cuti..bila cuti dah selalu gilak macam tok, wajib ada pihak yang xpuas ati..xpuas ati sebab cikgu2 jak yang dapat cuti...kakitangan kerajaan yang lain kenak xdiberik cuti...sampe ada yang madah 'sidak cikgu ngan mbiak sekolah jak ka ada paru2..' haa...macam ya skali respon urang...mun tangga kat FB memang rancak urang b'tekak pasal ya...mun rajin klaie, boleh la nyampuk kat komen2 cdak...ya hal cdak la..malas nak masuk campur...haha 

Cuma cgek jak...tok masalah mbiak la...urang berik cuti, suruh diam di rumah..jangan main kat luar sebab jerebu..tok x...bila cuti nang peluang cdak nya la pake b'main...pake rindok ati...ya la...nak nama mbiak..xdapat dilarang kita..jadi ya tanggungjawab mak bapak la kawal anak2 b'main kat luar..

Bingung juak dengan keadaan camtok..dah la ujan lamak xturun..jerebu tok makin tebal..lain rasa bahang panas gik...hmm teguran dari Allah lah tok..mintak jauh jak dari bencana2 camtok..

Sebab antara tanda2 kiamat salah satu nya langit dipenuhi kabus atau asap tebal..na'uzubillah...Gelik2 bahasa ngan nak camtok..Allah.. sama2 jak doa semoga keadaan akan jadi lebih bait lepas tok..yang dapat cuti, jangan tauk rindok ati ajak dapat cuti..muhasabah balit..ambik iktibar peristiwa2 camtok..tahun tok ajak macam2 berita kita dengar..lain upa bencana alam..lain upa masalah sara hidup..lain upa masalah politik..lain upa masalah harga minyak, isu semasa pa semua...macam2 jak...

Huhu..bertabahlah kita...