Wednesday, May 30, 2018

Ramadhan 2018

Bismillah walhamdulillah..

Syukur atas nikmat Allah.. Masih berkesempatan merasai nikmat berada di bulan ramadahan tahun tok.. Alhamdulillah..

Pada masa tok, udah tengah2 bulan ramadhan.. Istimewa ramadhan kali tok, kamek orang (warga pendidik & pelajar) di sarawak dapat berpuasa lebih lamak di rumah.. Sebabnya cuti sekolah di sarawak tahun tok untuk hari gawai + cuti semester + cuti raya udah di gabung sekali dan diberik cuti ganti.. Sebab kebetulan tarikh sambutan ya dekat2 ngan cuti..

Jadi, cuti kali tok jadi sebulan lah.. Biasanya cuti pertengahan tahun 2 minggu ajak.. Yang paling happy, geng2 cikgu semenanjung yang ngajar di sarawak.. Dapat la sidak balit raya awal.. Kiranya dapat la beli tiket awal yang lebih murah.. Mun dibanding dengan harga tiket dekat2 nak raya, aduh.. Harga yahudi.. Haha 😅

Alhamdulillah juak, lepas beberapa hari nek tam ditahan kat hospital hari ya, nya udah disuruh pulang.. Tapi, xdapat nak balit rumah nenek mpun dolok.. Biasa lah.. Takut kelak nya mupok balit molah kerja2 di rumah.. Kinek tok masa pake nya berehat.. Jadi, sidak bapak suruh nenek stay di rumah kamek orang dolok buat masa tok.. Lagikpun sidak cik, ngah, ada juak di sitok.. Senang nagabas2..anjang pun ada juak stay dengan nenek di rumah tok.. Mudah2an kesihatan nenek makin bertambah bait.. Sama juak la dengan nenek di siniawan nun.. Nek nah ngan nek di kat siniawan nun pun xberapa sihat gilak..

Syukur gilak2 dalam usia aku dah cecah 28 tok, masih lagik ada empat2 nenek.. Masih diberik peluang merasa kasih sayang nenek.. Walaupun fizikal sidak makin dimamah usia.. Kesihatan x menentu.. Percakapan pun kadang2 dah nyanyuk2..Ya semua ketentuan Allah.. Dalam masa yang sama jadi pengajaran untuk kamek urang yang masih mudak tok, berfikir.. Ya juak la yang akan kita lalui kelak sekiranya umur panjang.. Camne keadaan kita kelak,  apa persediaan menghadapi usia tua.. Apa yang dilalui dak nenek, kita dah tauk.. Giliran kita gik dudi ari kelak, belum tentu.. Nak?

Ok..next, insyaAllah lepas raya kelak akan bertambah lagik ahli keluarga kamek orang.. Due date awal bulan 8 tok.. Kandungan bini masa tok alhamdulillah.. Sihat.. Mudah2an terus diberik kesihatan kepada bini dan kandungan & semoga segala urusan sampe bersalin kelak dan urusan lepas2 ya dipermudahkan Allah..

Dah mula juak bebeli barang2 pake baby.. Hehe kadang rasa macam x cayak jak nak nimang cahaya mata.. Nak bebeli barang pun banyak bertanyak ngan dak k. Moi, dak mak, mak mertua.. Ya la.. Nak nama 1st time.. Untuk jantina baby, aku x kisah pun.. Allah dah berik rezeki, Alhamdulillah terimak jak seadanya.. Apa yang Allah berik, ya lah yang terbaik untuk kita.. Anak, bini, amanah Allah.. Tanggungjawab lebih berat lepas tok, jaga amanah ya sebaiknya.. InsyaAllah..

Ok.. Ya ajak dolok coretan ramadhan kali tok.. 😜
Kelak2 sambung lagik..
Wassalam..

Thursday, May 10, 2018

PRU ke14

Bismillah walhamdulillah..

9 mei 2018 @ rabu

Tarikh pilihanraya umum Malaysia ke 14.. Tarikh yang menjadi sejarah dalam sejarah pemerintahan di Malaysia..

Alhamdulillah, selesai menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia.. Pusat mengundi di dewan kampung serpan ulu.. Jumlah pengundi x rami dan cuma ada 1 saluran ajak..

Masuk tok, dah kali ke 3 aku mengundi.. 1st time masa PRU13, lepas ya kali ke 2 ngundi waktu PRN sarawak (DUN).. Aku mengundi untuk parlimen Samarahan, DUN asajaya..

PRU 14 tok, sejarah berlaku bila PAKATAN HARAPAN (PKR-DAP-AMANAH-PPBM) mencatat kemenangan dengan mengalahkan BARISAN NASIONAL yang telah memerintah Malaysia sejak 60 tahun lepas.. Ternyata dengan adanya Tun Mahathir dalam barisan PH telah memberik impak yang sangat besar dalam PRU kali tok..

Proses pengiraan undi berlaku agak lamak bagi sesetengah tempat.. Bayangkan, sampe pukul 2 pagi pun masih belum dapat keputusan rasmi keseluruhan.. Kamek orang di rumah pun 'kecundang' leka nunggu pengumuman lamak gilak dipolah.. Haha..

Last2, PH menang,  BN kalah buat pertama kali.. Kalah agak teruk sebab banyak kerusi yang dapat dirampas oleh pihak lawan sama ada dari PH mahupun PAS.. untuk PAS,  negeri Kelantan masih kekal milik PAS dan terbaru, Terengganu kembali ditawan semula oleh PAS.. Sarawak seperti biasa, kubu kuat BN.. tapi BN sarawak pun hilang banyak kerusi juak dalam PRU kali tok..

Bila PH secara rasminya mengambil alih pemerintahan negara, BN pun secara automatik jadi parti pembangkang di Malaysia.. 😄 sengkol sebenarnya bila nyebut BN tok parti pembangkang.. Haha sebab dah lamak gilak pegang tampuk pemerintahan, last sekali dengan kuasa yang ada pada rakyat, BN akhirnya tumbang juak..

Hari tok, 10 mei 2018, jam 0930 malam, Tun Dr Mahathir melafazkan sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 7, dan juak kali ke 2 bagi beliau menjadi PM..

Apa2 pun, tahniah dan takziah diucapkan kepada PH.. Moga2 dengan adanya barisan kepimpinan yang baru tok dapatlah sedikit sebanyak mengembalikan zaman kegemilangan negara, memperbaiki kesilapan pimpinan terdahulu, mengutamakan hak rakyat..

Rasa agak janggal untuk permulaan tok dengan barisan pemimpin yang baru.. Sarawak pun kinek tok dah berstatus negeri pembangkang.. Kepada BN, muhasabahlah.. Perbaiki mana yang patut.. PAS,  insyaAllah akan terus istiqomah memperjuangkan & memartabatkan Islam.. PH, jangan sia2kan kepercayaan rakyat yang telah memilih.. Selamatkan negara..

Wassalam..

Sunday, April 29, 2018

Hospital tempat menginsafkan

Assalamualaikum..
Segala puji bagi Allah Pemilik sekalian alam..

Hari tok hari ke 3 ke hospital.. Jumaat lepas, kamek orang sekeluarga dikejutkan dengan berita nenek (nek tam) sakit, rebah di rumah.. Mula2 dapat misscall dari k. Moi, masa ya baruk lepas ngajar kelas tahun 3.. Bila call balit, k. Moi padah bapak suruh balit sebab nenek sakit.. Call ngah rahim tanyak pasal nenek, ngah just jawab "mun dapat, balit, balit dolok".. Suspen dah..

Terus mintak excuse dengan PKHEM (GB cuti, PK1 kursus) mintak balit awal sebab emergency.. Terus ambik bini kat tambirat pasya terus ke rumah nenek.. Masa ya nenek dah di embak ke klinik.. Pegi gik ke klinik agak sidak sia..

Doc padah, tekanan darah nait tinggi.. X lamak pasya admit ke hospital.. Sampe ke hospital masuk emergency.. Masa ya nenek dah mula ngerico.. Klaka nak bukan2.. Sekejap tunggah mak nya, sekejap tunggah bapak nya, sekejap tunggah nama2 sidak lamak marek.. Ntah la.. Mungkin pandangan mata nya dah macam nampak benda pelik2.. Sekejap nangis, sekejap ngerico, sekejap nerais..

Tuhan jak tauk rasa bingung kamek orang masa ya.. Sidak dari sabah, semenanjung terus ambik tiket balit sarawak.. Emergency.. Semua berkumpul sitok.. Xlamak lepas masuk emergency, nenek dipindah ke tingkat 8..katil no. 5..

Alhamdulillah, hari ke 2 nenek dah mula tunjuk pekembangan positif.. Tapi masih belum maok makan gilak.. Dah mula kenal2 dengan urang.. Tapi masih ngerico kadang2.. Tedah.. Kesian rasa nangga keadaan nenek macam ya..

Tok dah hari ke 3..alhamdulillah nenek dah dapat kelaka sikit2.. Ngerico pun rasa2 dah kurang.. Masa tok gik tunggu keputusan doc, sama ada nenek perlu dirujuk ke IJN samarahan ka camne.. Mudah2an semuanya ok ajak..

Tadik, kebetulan diba madah bojet, junior sekolah dolok ada kat wad sebelah.. Baru2 tok heboh berita dalam fb, group whatsapp madah bojet (sakaria) masuk icu.. Sakit buah pinggang & paru2.. Bernafas pun make alat pernafasan dah & nya pun dah x sedar.. Belom lamak juak dalam sehari duak tok, dengar berita nya udah sedar.. Mula tunjuk perkembangan positif.. Tadik pun dah pindah dari icu ke wad atas tingkat 8..kebetulan sama aras dengan wad nenek.. So, aku ambik kesempatan ngabas nya sia..

Bila tangga keadaan bojet masa ya, jaik rasa ati..nya nak bernafas pun susah.. Bekelaka apatah lagik..tapi alhamdulillah nya boleh dengar urang kelaka, dapat respon bila urang tanyak.. Keadaan badan memang lemah lah..dengan masa ya nya b'cuci darah gik..

Allahu..dugaan Allah berik..masing2 dengan ujian masing2.. Kita gik belum tauk keadaan kita kelak macam ne.. Banyak perkara dapat ditangga di hospital tok.. Ada yang sakit kronik, ada yang parah, ada yang meninggal.. Sebak rasa bila tangga suasana family yang dapat berita ahli keluarga sidak meninggal.. Bila tangga keadaan urang yang uzur..t'fikir... Apa ndak kah dalam fikiran sidak ya.. Camne ndak kah rasa sidak ya.. Bingung ajak ati dak nya.. Huhu kesian lagik bila tangga ada yang sakit tapi xda pun ahli keluarga yang ada sama.. Hmm..

Bila di sitok, selalu juak aku bayangkan camne mun aku di tempat sidak tok.. Allah.. Mesti sedih..

Dalam masa sama, kita patut respect dengan sidak doc, nurse, kakitangan hospital.. Sidak tok lah yang tungkus lumus bekerja jaga pesakit, merawat, check apa semua.. Sik kira siang malam.. Besar pengorbanan sidak..

Apa2 pun, doakan semoga nenek cepat sembuh macam sediakala.. Yang sedang diuji dengan sakit pun moga2 Allah berik kesembuhan pada semua.. Sabar dengan ujian insyaAllah menjadi penghapus dosa..

"Ya Allah... Berikanlah keselamatan kepada kami, permudahkanlah urusan kami di dunia dan di akhirat.. Andai kau cabut nyawa kami, matikanlah kami dalam keadaan beriman.. Amin ya Rabb.. "

Friday, December 1, 2017

Double line 😊

Bismillah..

"Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan"

Alhamdulillah.. Puji2an selayaknya hanya bagi Allah Tuhan semesta alam.. Yang maha mendengar segala rintihan doa dan hajat hamba2Nya.. Yang maha mengetahui apa yang terbaik buat hamba2Nya.. 

Syukur alhamdulillah.. Mendapat berita gembira yang isteri tercinta kinek mengandung.. Mudah2an Allah pelihara kamek semua & juak kandungan isteri, moga2 selamat dilahirkan ke dunia seterusnya insyaAllah menjadi anak yang soleh solehah.. Amin.. 

Pertama kali dapat berita, bini tunjuk result pregnancy test yang nya test dirik mpun.. Positif.. Tapi belum cukup meyakinkan.. Nak nama 1st time.. Hehe so, cuba lagik test kali ke -2..pun sama, positif.. Terus pegi ke klinik kat satok chek dengan doktor.. Alhamdulillah, doktor sahkan bini mengandung.. 

Mula2 rasa macam x pecayak jak.. Alhamdulillah Allah dah berik rezeki.. Mudah2an selamat segalanya.. Amin.. 




Sunday, October 1, 2017

1 oktober 2017

Bismillah..

Hari tok birthday mak..
So, selamat ulang tahun mak..
Semoga diberkati usia, diterima amal ibadah..
Moga terus menjadi ibu yang penyayang, isteri yang solehah.. Anak yang baik.. Menantu yang terbaik..
Halalkan makan minum kamek orang..
Ampun maaf mun banyak salah kat kitak mak..

Sayang mak ..😍😍

Pskpp betong 2017

Bismillah walhamdulillah..

Baruk abis join pskpp bolasepak senior kat betong.. Alhamdulillah, selamat pergi & selamat balit..
1st time juak jejak kaki ke betong.. Sebelum tok pernah lalu ajak jalan betong ya..

Berangkat dari rumah ke betong, hari rabu ya tek.. Gerak dalam 8.30 pagi.. Aku ambik c. Fuad pesantren di masjid asajaya, pasya terus ke semerak.. Tinggal keta kat umah mertua aku.. Dari semerak, numpang c. Musa terus ke jaie ambik coach dani.. Pasya terus gk ke sg. Bulu ambik c. Fazley kat jambatan sg. Bulu.. Lepas ambik fazley, anta coach ke sk seruyuk.. Nya numpang manager (GB sk seruyuk) c. Kasturi.. Di sia baruk la jalan sama2 lepas baca doa.. Singgah makan, solat kat pusa.. Pasya terus ke betong.. Di betong, stay kat bangunan FAMA.. Ya la sinopis perjalanan ke betong rabu ya tek.. 😀

Hari khamis pagi, 1st match peringkat kumpulan, samarahan lawan mukah.. Main kat padang smk ulu layar.. Kmk orang menang tipis 1-0..skor last minit.. Petang ya terus 2nd match kumpulan lawan tuan rumah, betong.. Main kat komplek sukan.. Pun menang tipis juak 2-1.. Masa lawan betong ya aku xmain.. Untuk kumpulan, samarahan juara kumpulan..

Suku akhir lawan kuching.. Match petang.. Main kat smk ulu layar.. Samarahan menang 2-0.. Duak2 penalti.. Layak ke separuh akhir.. Sabtu, separuh akhir lawan limbang.. Pagi.. Menang 1-0, skor last minit.. Jadi, layak la ke final.. Last sekali final lawan bintulu.. Main di komplek sukan betong.. Match petang.. Kalah tipis 1-0.. Ya la perjalanan team samarahan untuk bolasepak senior tahun tok..

Target team sampe ke separuh akhir.. Alhamdulillah rezeki tahun tok sampe ke final.. X sangka juak boleh pergi sejauh ya.. Taktikal coach dengan manager pun steady tahun tok.. Rotation pemain ya bagus.. Dapat save tenaga.. Cun la untuk jadual perlawanan yang padat..

Banyak kejutan untuk bolasepak pskpp tahun tok.. Team kuat2 tahun lepas banyak yang out awal.. Kapit juara tahun lepas pun kandas awal.. Samarahan jak team yang bukan pilihan, dapat ke final.. Hehe rezeki...

Apa2 pun, syukur semua dah selesai.. Tahun ke2 join pskpp baruk merasa final.. Kata players2 senior, lamak dah samarahan x merasa final pskpp bola tok.. Tahun tok baruk ada lagik.. Rezeki untuk jadi johan ya gik belum ada..

Lepas final ya, malam terus balit ke samarahan.. Konvoi.. B'tolak dalam pukul 9 malam.. Singgah di simpang simunjan, dah berpecah.. Sampe ke rumah kul 2 lebih pagi camya..

Badan tok baruk berasa kepak.. Sigek badan terasa.. Tapi xpa la.. Kepuasan ya penting.. Walaupun muka dah itam mbak main tengah panas.. Haha

Mun x join pskpp tok, xkenal banyak orang.. Bila join, banyak cikgu2 area samarahan & simunjan yang aku dapat kenal.. Sporting abis.. Rindok ngan sidak walaupun aku yang paling biak dalam team.. 😀

Apa2 pun, mudah2an tahun akan datang lebih cemerlang team samarahan.. Kelak kita sama2 atur gik.. Hehe baruk berbaloi pergi main jauh2..

InsyaAllah tahun depan jumpa lagik..

Thursday, September 21, 2017

1439 Hijrah

Bismillah walhamdulillah..
Salam 1 muharam..

Alhamdulillah, hari tok (masuk maghrib) tadik kita dah melangkah masuk ke tahun baru hijrah..
Dah baca doa awal tahun ngan akhir tahun?  😀

Biasa kita baca doa akhir tahun lepas asar.. Doa awal tahun kita baca lepas maghrib... Sebab? Kiraan tahun hijrah tok xmacam tahun masihi.. Mun masihi lepas 12 tengah malam baruk betukar tarikh ke hari baru.. Mun hijrah, hari baru dikira mula bila masuk waktu maghrib.. Betul x? Mun salah, boleh betulkan..

Ok.. Tadik di suro kampung ada program ceramah sempena sambutan tahun baru hijrah.. Sidak AJK suro jemput ustaz dari baitulmal sarawak cawangan kuching, al-fadhil ustaz Masanal Bolkiah (betul ka x nama tok..) untuk berik ceramah.. Alhamdulillah sambutan & kehadiran dari sidak kampung menggalakkan..

Sejak kebelakangan tok nampak perubahan sidak kampung.. Alhamdulillah dah mula nampak penerimaan sidak dengan program2 suro.. Mun dolok kurang sambutan dengan program2 macam tok.. Kinek tok alhamdulillah.. Cuma sambutan dari golongan pertengahan ada kurang sikit.. X apa.. InsyaAllah kali program akan datang kelak makin positif.. Moga2 makin terus istiqamah, makin bertambah..

Ok.. Nak cerita pasal ceramah tadik.. Banyak input2 yang dapat diambik.. Cara penyampaian ustaz tadik pun jelas, terang & mudah difahami.. Sesuai dengan warga kampung dari segi penggunaan bahasa diselit2 gik dengan unsur2 kecindan..

Antara isu yang disentuh tadik,  kes maahad tahfiz, kes bapak serang cikgu di brunei, kes mbiak bawah umur di limbang (zina).. Dikait2 ustaz dengan point ceramah..

Aku tertarit dengan isu peranan ibu bapak di rumah yang dikait ustaz dengan kebanyakkan masalah remaja kinek tok.. Anak2 di sekolah pande ngaji, sembayang pa semua sebab di sekolah ustaz ustazah ada ajar.. Tapi bila di rumah, anak2 xngaji, xsembahyang biasanya sebab mak bapak di rumah xmain peranan, x ambik berat soal ya kat anak2..

Lebih malang lagik bila mak bapak mpun yang x sembahyang, x ngaji di rumah.. Sebab ya xboh kita eran bila ada dengar jawapan dari mbiak, 'mak mpun x sembayang, bapak pun xda sembayang juak'.. Betul juak nak.. Bila dah sembahyang x jaga, hubungan dengan Allah xjaga, macam ne nak harap anak2 b'doa bila kita dah mati? Sebab antara amalan yang xterputus bila seseorang ya dah mati, doa dari anak yang soleh.. Selain sedekah jariah & ilmu yang b'manfaat.. Mun dah macam ya, camne kita nak mengharapkan lahirnya anak soleh solehah dalam keluarga kita?

Point ke-2, antara kesilapan mak bapak dalam mendidik anak zaman kinek tok, pendedahan kepada gajet terlalu gilak awal.. Ya nang bena.. Aku setuju.. Mbiak umur 3,4 tahun dah pande make hp, tablet.. Kata ustaz, ya antara punca anak2 xmok dengar kata urang tua.. Lebih teruk lagik bila mak bapak, suami isteri, masing2 layap melayan hp sampe jarang b'klaka sama dirik mpun di rumah.. Ya realiti yang berlaku kinek tok... Na'uzubillah..

Point ke-3, jaga solat.. Kadang2 orang yang xpenuh jaga solat 5 waktu kata ustaz, sebab xpaham.. Xpaham dari segi syarat sah solat pa semua.. Contoh ustaz padah tadik, ada orang tua yang mengadu, nya xcukup 5 waktu.. Sebab kerja keras.. Terutama waktu subuh ngan asar.. Subuh, sebab sejuk konon alasan ea.. Susah nak mandik.. Ustaz kata, xwajib mandik pagi ya kecuali kita yang ntam ea wajib.. 😅 paham nak?  Haha... Keduak, asar.. Alasan sebab waktu ya nya b'kebun, pakaian kotor.. Ustaz jawab, xda masalah.. Tanah bukan najis.. Setakat kotor kenak tanah ya boleh di mbak sembahyang.. Mun mpuan, bekal telekung.. Mun x pun boleh bekal kain sarung.. Pa masalah nak b'bekal nak camya?  Kita tauk waktu petang ada solat asar.. Xda alasan.. Xkan nak qada' tunggu di rumah baruk solat.. Bena juak...

Point ke-4, jangan kedekut... Banyak2 sedekah.. Pasal tok, kaw2 ustaz tembak.. Hehe masyarakat kinek tok takut gilak nak ngeluar duit.. Lebih2 gik bila b'kaitan dengan ilmu agama.. Nak sedekah di masjid susah, nak beli iqra' / quran pake belajar pun bekira.. Nak molah collection untuk program2 agama, program2 suro / masjid pun susah.. Nak bayar guru2 agama / penceramah pun berkira... Sebab ya la kurangnya keberkatan ilmu.. Tapi bila part langgan astro, beli topup hp, b'pakaian, xda pun berkira.. Mun dapat lagik mahal lagik bagus.. Sebab ya ustaz pesan, boleh kejar dunia, tapi seimbangkan dengan urusan akhirat.. Kejar dunia biar b'landaskan aqidah islamiah, ikut syarak..

Banyak gik la point2 ceramah tadik.. Cuma xda molah catatan..x rugi datang dengar ceramah hari tok.. Sebab apa? Kita tok kadang2 ada benda yang kita dah tauk, tapi kita dalam xsedar, kita lupak.. Bila dengar ceramah, ingat balit.. Ada juak benda yang kita xtauk, jadi tauk.. Benda yang kita xjelas, jadi terang.. Sebab ya la jangan berkira gilak nak ikut program2 ilmiah camtok.. Secara x langsung kita dapat refresh balit apa yang kita ada belajar, sambil2 ya dapat saling mengingati apa yang kita lupak.. Pesanan kat aku mpun tok.. Takut layap gilak.. Hmm

Semua point tadik ustaz kaitkan dengan penghayatan tahun baru.. Penghayatan tentang hijrah.. Sejauh ne hijrah yang kita polah dalam dirik kita.. Sejauh ne pemahaman kita tentang hijrah.. Kita makin lamak makin tua.. Makin dekat dengan alam yang seterusnya.. Apa persediaan kita?

Ya jak la dolok.. 😜

Salam maal hijrah..